71-44 DC

PUBLICISZTIKA - LXV. évfolyam, 28. szám, 2021. július 16.

Kerek ötven éve, 1971. július 16-án ezen a számon hozta meg a francia Alkotmánybíróság azt a korszakos döntését, hogy az 1958-as alkotmány preambuluma a főszöveghez hasonlóan szintén alkotmányos erővel bír. A döntés nemcsak azért emlékezetes, mert ettől fogva az alkotmánybírák a szorosan vett alkotmánynál sokkal szélesebb hivatkozási alapot teremtettek maguknak; emlékezetes azért is, mert ez volt az első alkalom, hogy a végrehajtó hatalmat addig szolgaian képviselő Alkotmánybíróság – felülemelkedve a kormánypárti elvárásokon – teljes mellszélességgel kiállt a testület függetlensége és a szabadságjogok mellett.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 21. szám, 2021. május 28.
LXV. évfolyam, 19. szám, 2021. május 14.
LXV. évfolyam, 16. szám, 2021. április 23.
Élet és Irodalom 2021