KOMMENT

Graham Allison munkássága

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 27. szám, 2021. július 9.

Graham Allison a Harvard Egyetem egyik iskolájának, a politikai problémákra specializálódott Kennedy Schoolnak a világhírű tanára. Most került a kezembe egy előadása, amely népszerűen ismerteti nézeteit.

Allison az a fajta tudós, aki nemcsak elmondja vagy leírja álláspontját, hanem aktívan részt vesz a kormánypolitika alakításában, feltéve persze, hogy a kormány igényt is tart erre.

Egy példán szeretném bemutatni a hatását és a módszerét. Ez talán a leghíresebb az alkotásai közül: Thuküdidész csapdája. A gondolatot Allison az i. e. 4. évszázadban élt nagy görög történetíróról és politikatudósról nevezte el. Már ő felismerte, a Spárta és Athén közötti vetélkedésben milyen veszélyek rejlenek a következő helyzetben:

az egyik hatalom nem fogadja el a másik hatalom hegemón helyzetét, hanem maga akar hegemón lenni. Az eddigi vezető azonban meg akarja tartani vezető helyét. Maga a szituáció magában rejti a háború veszélyét.

Allison hatalmas és átfogó ismeretanyag alapján mutatja be, hogy a történelem számos nagy háborúját ez a helyzet indította be, vagy legalábbis erre lehetett hivatkozni.

Haboztam, elhallgassam-e, de végül is úgy döntöttem: tájékoztatom az olvasót egy epizódról, amiről a Wikipédia Allison életét bemutató írásában számol be. Kényes téma lévén szó szerinti fordításban közlöm.

Vita. 2012 és 2013 között a Belfer Center (a Wikimedia Alapítványon keresztül) megfizetett egy szerkesztőt, hogy különböző szócikkekben idézze Allison tudományos írásait. Az állást a Stanton Alapítvány finanszírozta, ahol Graham Allison felesége, Liz Allison volt a két kurátor [esetleg: pénzügyi felügyelő] közül az egyik.

Külön szerződtetett ember hivatkozásszaporításra. Erre szokták mondani: „no comment”.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 29. szám, 2021. július 23.
LXIV. évfolyam, 27. szám, 2020. július 3.
LXIV. évfolyam, 24. szám, 2020. június 12.
Élet és Irodalom 2024