A belsőleg megélt nem

Beszélgetés Annelou L. C. de Vries holland pszichiáterrel

INTERJÚ - LXV. évfolyam, 27. szám, 2021. július 9.

Hollandiában a közeljövőben lép életbe a 2014-ben hozott úgynevezett transzgendertörvény módosítása. Az eredeti törvény ugyan már lehetővé tette transzgender személyek hivatalos nemváltoztatását, azaz a hivatalos nyilvántartásban szereplő születési nem és név megváltoztatását, azonban ezt a lehetőséget feltételekhez kötötte. Például ahhoz, hogy az illető legalább tizenhat éves legyen, szakértői nyilatkozatot nyújtson be egy bíróságon a születési nemtől eltérő megélt nemnek a huzamos fennállásáról, valamint túl legyen a sterilizáción és nemi átalakításon. Mivel a holland törvényalkotók igen fontosnak tartják az önrendelkezést és a hátrányos megkülönböztetés minden formájának kiküszöbölését, a módosítás – az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének 2015. április 22-i, 2048(2015) számú, a transznemű személyekkel szembeni megkülönböztetésről szóló határozatára figyelemmel – eltöröl bizonyos feltételeket és korlátozásokat.  Például már nem követeli meg a szakértői nyilatkozatot, a sterilizáció és az orvosilag végrehajtott nemi átalakítás megtörténtét. A nemváltoztatás folyamatáról és a  transzneműek helyzetéről Annelou L. C. de Vries gyermek- és ifjúsági pszichiáterrel, az amszterdami VU (Vrije Universiteit) oktatókórház genderdiszfória tudásközpontjának kutatóorvosával beszélgettünk.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 12. szám, 2021. március 26.
Élet és Irodalom 2021