Arany-séta

KÖNYVKRITIKA - LXV. évfolyam, 26. szám, 2021. július 2.

Vaderna Gábor: Honnan és hová? Arany János és a nagyszalontai hagyomány. Reciti Kiadó, Budapest, 2020, 260 oldal, a BTK Irodalomtudományi Intézet ingyenesen letölthető kiadványa

A kiindulópont a nagyszalontai Arany János Múzeum 2017-ben felavatott új állandó kiállításának megalkotása, melynek a szerző volt a kurátora. A Honnan és hová? így a tárlat létrehozásának háttérdokumentumaként is olvasható: fejezeteinek beosztása is a múzeumnak helyet adó Csonka torony emeletein berendezett termek koncepcióját követi. (Egy helyen a szöveg magára is a „séta” szóval utal!) A bevezető, a kezdeti Arany-kultuszt tárgyaló, adatgazdag és a további olvasáshoz kedvet ébresztő első fejezet után Nagyszalonta saját önreprezentációs hagyományairól olvashatunk; arról, hogy a város története és önmagára vetett tekintete hogyan fonódott össze a kezdetektől Arany János kultuszával; és arról, hogy az új kiállítás hogyan írja bele magát tudatosan a hagyomány mindeme rétegeibe.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 1. szám, 2020. január 3.
Élet és Irodalom 2024