Nincs menedék

KÖNYVKRITIKA - LXV. évfolyam, 26. szám, 2021. július 2.

Jean Ziegler: Leszbosz, Európa szégyene. Fordította Piróth Attila. Théâtre le Levain és Le Monde Diplomatique, Bègles–Budapest, 2021, 152 oldal, 2500 Ft

A tanúságtétel mellett Ziegler írása szégyenkezésre felhívó pamflet is. Ziegler mélyen hisz a szégyen erejében. Nem hadseregek tartatják be az emberi jogi nyilatkozatokat, hanem az, hogyha elég sokan tulajdonítunk nekik erkölcsi érvényt ahhoz, hogy megszegőiket tömegek részéről sújtja megvetés, ami szégyent vált ki belőlük. Ennek előfeltétele, hogy egy kritikus tömeg átlássa, hogy az ő képviseletükre hivatott politikusok semmibe veszik az értékeket, amelyek képviseletével megbíztuk őket. Az unió mindent elkövet, hogy minél kevesebben tudjanak partot érni és menedékkérelmet benyújtani, miközben az emberi jogok egyetemes nyilatkozata kimondja, hogy minden személynek joga van az üldözés elől más országban menedéket keresni.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 32. szám, 2021. augusztus 13.
LXIV. évfolyam, 42. szám, 2020. október 16.
LXIV. évfolyam, 17. szám, 2020. április 24.
Élet és Irodalom 2024