A rózsás papírok

PRÓZA - LXV. évfolyam, 25. szám, 2021. június 25.

A női strand tulajdonképpen egy fából készült, részben a parton álló, részben a víz fölé nyúló, szép és bonyolult épületegyüttes volt, középen két nagy faházzal, jobbról öltözőkabinok hosszú sorával, balról egy vízre nyíló, tágas csónakházzal, és ezeket az épületeket fából készült mólók kötötték össze egymással, számos egymásba futó, egymás útját keresztező, helyenként egybeolvadó móló kapcsolta össze a csónakházat és az öltözőkabinokat a két nagy faházzal, legalábbis ez lehetett az eredeti terv, abban az időben viszont, mikor a rózsát hordtam a szabadkai üzleteknek, meglehetősen foghíjasak voltak már ezek a mólók, és semmit nem kötöttek össze semmivel, a megmaradt lécek és deszkák elkorhadtak, eltöredeztek, rájuk lépni saját felelősségre sem volt ajánlatos, és ami azt illeti, nemcsak a mólók, hanem az egész úgynevezett női strand lerongyolódott, az épületek falai megvetemedtek és megdőltek, a rájuk festett szép virágfüzérek elhalványodtak és elszíntelenedtek, a homlokzat faragott díszítéseit pedig belepték a pókhálók, melyeket szürke rongyokká, koszlott, szakadozott fátylakká változtatott a beléjük tapadó por és homok, vagyis azon a nyáron, mikor a rózsát hordtam a szabadkai virágüzleteknek, már meglehetősen lerobbant állapotban volt ez a szép és bonyolult épületegyüttes, mely a nevéről ítélve akkoriban épülhetett, mikor a nők még külön fürdőztek a férfiaktól.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LV. évfolyam 37. szám, 2011. szeptember 16.
LV. évfolyam 23. szám, 2011. június 10.
Élet és Irodalom 2023