ASSZOCIÁCIÓ

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 24. szám, 2021. június 18.

Az Index internetes portál június 11-én közölte a leggazdagabb magyarral készített nagyinterjút. A szóban forgó médium egyúttal összesítette, vagyonából Mészáros Lőrinc mennyit fordított mostanáig karitatív célokra: 2 milliárd 650 millió forintot. Az Orbán Viktor barátjaként ismert vállalkozó jótékonysági akcióiról természetesen a KESMA nevű kormánypárti médiagólem orgánumai is rendszeresen hírt adnak, mintegy ellensúlyozandó Mészáros meggazdagodásának sokak által vitatott hátterét a hazai törvényhozási választások közeledtével.

Levadászása előtt négy esztendővel Pablo Escobar, a hírhedt drogbáró a Forbes magazin szerint a világ hetedik leggazdagabb embere volt. Szociális elkötelezettsége abban mutatkozott meg, hogy kokaincsempészésből származó vagyonából kórházakat finanszírozott, szociális lakásokat és iskolákat építtetett. Számos kolumbiai szegény bálványozta őt karitatív tevékenysége okán. Adódik azonban a kérdés: rehabilitálhatja-e társadalmi felelősségvállalása miatt Escobart az utókor?

A képzettársítást annak ellenére indokoltnak érzem, hogy a közvagyon közbeszerzések útján való átjátszása magánzsebekbe természetesen nem tartozik egyazon kategóriába a kábítószer-kereskedelemmel.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
Élet és Irodalom 2024