Cini és én

Karinthy Ferenc száz éve született

FEUILLETON - LXV. évfolyam, 21. szám, 2021. május 28.

Egy pár évvel ezelőtti, naplójáról folytatott beszélgetésen hangzott el az a mondat, hogy Karinthy Ferencnek „semmi köze az apjához”, tudniillik irodalmi értelemben. Súlyos, mondhatnám, fatális tévedés. Hiszen kétszeresen is legjobb írásai azok, amelyeknek az apjához, a családjához van köze, amelyek felvillantanak bravúros elemeket (ilyen rövid, csodálatos futamok kicsillannak a naplókból is, például amikor Sarkadi öngyilkosságáról vagy Zelkről ír). A korai regények, s különösen a Szellemidézés (a későbbi darab nem igazán jó szerintem), a Nyelvelések, a karcolatok, az Ez-az, avagy a bicikliző tigris, s majd a későbbiek is; az Irodalmi történetek, az Epepe. Nagyon szerettem a Végtelen szőnyeg novelláit, s a riportokat, a Téli fürdő című, vékony kis kötetet 1964-ből (ezt a szentendrei könyvtár nagy selejtezésén vettem, 100 forintért).

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 38. szám, 2020. szeptember 18.
LXIV. évfolyam, 25. szám, 2020. június 19.
LXIV. évfolyam, 15. szám, 2020. április 9.
Élet és Irodalom 2022