A LELKÉSZ ÚTJA

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 21. szám, 2021. május 28.

A mostani járványos időkben is sokat koptatják az ország útjait a képviselők közügyekben. Idén a legtöbbet Hörcsik Richárd fideszes képviselő autózott, januártól 3 millió 629 ezret költött üzemanyagra. Budapesti munkahelye és sátoraljaújhelyi lakóhelye között a távolság ugyan csak 260 km, de ha a körzet gyakori bejárását figyelembe vesszük, akkor is gigantikus teljesítmény.

Hörcsik Richárd református lelkipásztor évtizedek óta képviselő. 1990-ben az MDF tagjaként jutott be a parlamentbe, 1998 óta a keresztény ihletettségű fideszes szemlélet egyik vezéralakja a törvényhozó testületben.

Politikai pályafutását mindig is bámulatos rugalmasság jellemezte. 1987–1989 között ösztöndíjat kapott Soros Györgytől, de ez nem akadályozta meg abban, hogy az utóbbi években őt okolja a „migránshordákért” és a „magyarellenes” brüsszeli politikáért.

A parlamentben az európai ügyekkel foglalkozó bizottság tagja, 2010 óta pedig az elnöke. Brüsszel ellen is vitézül harcol, 2018-ban például megtagadta a hágai parlament delegációjának fogadását. Élesen bírálja az EU-s pénzek elköltésének ellenőrző mechanizmusát, esküdt ellensége az Európai Ügyészséghez való csatlakozásnak.

„Családbarát európai politikára van szükség!” – követelte a horvát elnökség idején egy zágrábi értekezleten. Az ő családja számára ez egyébként már meg is valósult. Göncruszkán a képviselő unokaöccse uniós forrásból származó pénzből újíttatta fel a család tulajdonában levő házat. A támogatáshoz ugyan közcélú vendégház kialakításának céljából jutottak, de azóta is csak a család használja az ingatlant.

Fia, ifj. Hörcsik Richárd borász kétszer is kapott százmilliós nagyságrendben európai támogatást vállalkozása fejlesztéséhez.

Isten útjai kifürkészhetetlenek, az uniós támogatási pénzeké hasonlóképpen, ha Hörcsik nagytiszteletű úr ül a volánnál.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 40. szám, 2021. október 8.
LXV. évfolyam, 39. szám, 2021. október 1.
LXV. évfolyam, 38. szám, 2021. szeptember 24.
Élet és Irodalom 2021