KÖZPÉNZBŐL TITKOSAN

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 20. szám, 2021. május 21.

Ez a szókapcsolat a NER tizenkettedik évében már nem kelthet feltűnést. Úgy tűnik azonban, hogy ebben is lehet szintet lépni. Hiszen esetünkben egy jó cél látszik megvalósulni. Ekkor ez nem egyszerűen érthetetlen, hanem beindul a fantáziánk.

Balatonfüreden a nagyközönség elől évtizedek óta elzárt parti területek kerülhetnek vissza a köz használatába. Ezek egyikének fejlesztése folyik a magyar és az európai adófizetők pénzén, miként ezt forint, fillérre mutatja is az építkezés helyszínén egy tábla.

Azonban a kerítésen pár méterrel odébb egy újabb és szigorú tábla tiltja a terület fotózását. Mint Kalocsán, a laktanyánknál, ötven évvel ezelőtt.

Nemcsak tiltja, de a közösségi oldalra – tiszta jó szándékból, a fejlődés fölött örömködve – kirakott fotók miatt botrányt csaptak.

Mi van itt? Közterületen, közcélra, közpénzből megvalósuló fejlesztés titkosítva? Vagy nem a köz a cél? Titkos játékbarlang, atomtemető vagy kínai egyetem épül majd itt?

Az, hogy a rezsim vezetése paranoid vonásokat mutat, ha nem tölt is el örömmel, de tudomásul vettem. Hogy ez leszivárog az alsóbb vezetési szintekre, vártam. Azt azonban kikérem magamnak, hogy bennem is paranoid gondolatokat generáljanak!

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 24. szám, 2023. június 16.
LXVI. évfolyam, 41. szám, 2022. október 14.
LXVI. évfolyam, 28. szám, 2022. július 15.
Élet és Irodalom 2024