Lehet változtatni

VISSZHANG - LXV. évfolyam, 20. szám, 2021. május 21.

Kezembe vettem az ÉS április 30-i számát, és a lap olvasását Széky János Ezek után választani? című írásával kezdtem, de hangulatom csak romlott, minél tovább jutottam. Székyt eddig olyan újságírónak találtam, aki alaposan körbejárja a témáját, és megfontoltan ír arról, amit ki szeretne fejteni. Most viszont olyan írás került ki a keze alól, amelyről ez nem mondható el.

A cikk témája az állami vagyon alapítványokba tétele, amit a napokban fogadott el a parlament. Széky elmondja, ezzel micsoda visszafordíthatatlan károk keletkeztek a magyar közvagyonban, és ezek után nyerhet ugyan választásokat az ellenzék, de annak semmi értelme, mivel nincs miért kormányoznia ebben a helyzetben. Úgy festi le az ellenzéket, mint akik ebből a dologból semmit nem értenek, csak ott ülnek a parlamentben. Hogyan gondolja egy újságíró, hogy ezt a folyamatot a parlamentben ülők közül egy sem érti? Melyik az a momentum ebben, amelyet az ellenzékiek közül bárki ne foghatna fel? Aki az Országházban ellenzékiként becsületesen végzi a munkáját, egészen biztosan ugyanúgy érti ennek a lényegét, mint Széky. Tehát ennyire lenézni őket eléggé furcsa. De az írásával nem ez a legnagyobb probléma.

Aki ellenzékiként végigköveti Orbán hatalmi ámokfutását, annak eszébe sem jut a rendszert legitimnek tartani. A parlamenti 2/3 ugyanolyan hazugság, mint bármely más propaganda, amely arra hivatott, hogy a tábort egyben tartsa. Ezért az Orbán által a parlamenttel meghozatott törvények nincsenek kőbe vésve, azokat egy legitim hatalom meg tudná változtatni megfelelő jogi eszközökkel. Aki nem bízik abban, hogy értelmes módon lehetne akár csak az egyszerű többség birtokában tisztességesen kormányozni és az illegitim rendszer elfogadhatatlan intézkedéseit jogilag reparálni, az megnyilvánulásával, adott esetben publicisztikájával akaratlanul is az orbáni rendszert támogatja, és elbizonytalanítja azokat, akik amúgy is pesszimisták a jövőt illetően.

Ha egy manipulátor élvezi a megtévesztett társadalom akár 95 százalékos támogatását, a társadalmat mégis becsapta, tehát illegitim hatalommal bír, nem kell a cselekedeteit misztifikálni. Egy legitim hatalomnak jogában áll megfelelő jogi eszközökkel ezeket az intézkedéseket megsemmisíteni.

Élet és Irodalom 2024