Tett és gondolat

KÖNYVKRITIKA - AZ ÉS KÖNYVE - LXV. évfolyam, 19. szám, 2021. május 14.

Az ÉS könyve májusban – Kis János: Szabadságra ítélve. Életrajzi beszélgetések Meszerics Tamással és Mink Andrással. Kalligram Kiadó, Budapest, 2021, 760 oldal, 4990 Ft

Milyen kár, hogy Kis János nem írta meg az emlékiratait! Ha (még sok termékeny év után) pályája lezárultával életmű-könyvsorozatának tiszteletet parancsoló fehér téglái sorába nem került volna be önéletrajzi kötete, a szerző habitusát ismerőnek könnyű lett volna azt válaszolnia a fenti képzeletbeli rutin-kommentárra: persze, hogy nem írt visszaemlékezést – nála kevésbé kifele fordult szerzőt keveset találunk a magyar filozófiában és közéletben. Tanárként, filozófusként, kommentátorként hosszú szünettel induló, meggondolt, higgadt mondatai a legritkább esetben szóltak saját magáról. Hát persze, hogy elhárította a nagy idők tanúira, a jeles értelmiségiekre környezetük által elkerülhetetlenül gyakorolt nyomást és nem töltött számtalan, tanításra vagy produktív filozófiai bíbelődésre fordítható órát és hétszázegynéhány oldalt meg a legeslegszubjektívabb tényirodalmi műfajjal – válaszolta volna bármely ismerője. Ha valakinek, neki nem is állt volna jól.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LIII. évfolyam 2. szám, 2009. január 9.
LII. évfolyam 29. szám, 2008. július 18.
LI. évfolyam 2. szám, 2007. január 12.
Élet és Irodalom 2023