TÖRTÉNELEM ÚJRAÍRVA

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 19. szám, 2021. május 14.

A kormányzat rendszeresen megfeledkezik azokról a történelmi eseményekről, amelyek nem illeszkednek a hatalom ideológiájába.

Így került a süllyesztőbe még 1989 után április 4., a felszabadulás évfordulója, mintha legalábbis szégyen lett volna, hogy a Vörös Hadsereg felszámolta az ország náci elnyomását, sőt, maga a „felszabadulás” szó is tiltólistára került. Erre a sorsra jutott május 9., a második világháború befejezésének napja, amiről az egész világon megemlékeztek, de talán nem meglepő, hogy éppen mi vagyunk a kivétel, pedig még közeli barátunk, Tadzsikisztán is megünnepelte.

Ez a nap – és ez még talán súlyosbító körülmény a mai harcias politikai vezetés számára – egyszersmind Európa-nap is. Talán nem árt emlékezni rá, 1950-ben Robert Schuman francia külügyminiszter éppen május 9-én vázolta fel a kontinens politikai és gazdasági együttműködésének tervét. Ez volt a mai Európai Unió alapja.

A miniszterelnöknek és a külügyminiszternek már csak azért is eszébe juthatott volna az évforduló, mert az  Európai Tanács főépületei Brüsszel európai negyedében, a Schuman körtér közelében találhatók. Legközelebb majd gondoljanak erre, amikor ott járnak.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 46. szám, 2022. november 18.
LXVI. évfolyam, 18. szám, 2022. május 6.
LXVI. évfolyam, 14. szám, 2022. április 8.
Élet és Irodalom 2024