Furcsa eset

VISSZHANG - LXV. évfolyam, 19. szám, 2021. május 14.

Tőzsér Árpád Naplójában (ÉS, 2021/17.) ez áll: „Az uránmag tömege a hasadással az eredeti tömeg többszörösére növekszik, s így az energiája is robbanásszerűen a sokszorosára nő.” A szerző maga is furcsállja az esetet, ami valóban az volna, ha a maghasadás így történne. Igazából az urán 235-ös izotópjának magja instabil, egy neutron befogásával két kisebb magra (általában kripton- és báriummagra) hasad, kirepül 2-3 neutron, melyek újabb uránatomokat találhatnak el, ezáltal erőműben szabályozottan, bombában szabályozás nélküli láncreakciót okozhatnak. És most jön a lényeg: a hasadási termékek összes tömege kisebb, mint az eredeti magé volt, ez a tömegkülönbség (tömegdefektus) alakul az E = m × c2 képlet szerint energiává.

Tiszteletre méltó az író igyekezete, hogy megértsen egy bonyolult fizikai jelenséget, de ez ebben az esetben nem sikerült.

Régóta vagyok az ÉS olvasója, különösen érzékeny vagyok arra, hogy – bár ritkán olvasható matematikával vagy fizikával összefüggő írás – a tudomány jelenlegi állása szerint helyes megállapításokat tartalmazzanak ezek a cikkek.

(A szerző Fonyódon él.)

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 8. szám, 2024. február 23.
LXVII. évfolyam, 1. szám, 2023. január 6.
LXVI. évfolyam, 47. szám, 2022. november 25.
Élet és Irodalom 2024