„NINCS TISZTÁZVA”

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 19. szám, 2021. május 14.

Amikor az Európai Bizottság kritikákkal illette a jogállamiság helyzetét Magyarországon, Varga Judit azzal vágott vissza, hogy a jogállamiságnak nincs tisztázva a fogalma.

Amikor a portói szociális csúcstalálkozón Orbán Viktorral szemben a „gender” szó használatát védték a jelenlévők, a magyar miniszterelnök úgy érvelt, hogy a gendernek nincs tisztázva a fogalma.

A kép most már úgy lenne kerek, ha jönne valaki, aki a Tízparancsolat hetedik-nyolcadik pontjának rendszeres megszegését is a szemükre veti („Ne lopj!”, illetve „Ne tégy hamis tanúbizonyságot!”), majd a reflexek istene elintézné, hogy erre is ez legyen az automatikus válasz: értelmetlen a számonkérés, mert a Tízparancsolatnak nincs tisztázva a fogalma.

Ez nagy pillanata lehetne a magyar történelemnek, hiszen ekkor végre egy őszinte mondatot hallanánk tőlük. Amiből sokan megértenék, hogy hiszen ezek bármikor bármilyen fogalmat képesek relativizálni, akár bizonytalan értelműnek is nyilvánítani, ha úgy kívánja a helyzet. Még azt is, amelyet – mint a zsidó-keresztény értékrend egyik legjellemzőbb pillérét – amúgy a saját hitvallásuk részének tekintenek.  

A kérdés tehát az, vajon bízhatunk-e a reflexek istenének beleszólási képességében, reménykedhetünk-e abban, hogy a fent leírt módon csőbe húzza a nyilatkozót. Erre nem tudhatjuk a választ, de egy biztos: nem ártana legalább megteremteni azt a helyzetet, amelyben módja nyílik az intézkedésre.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.
Élet és Irodalom 2024