VÁLSÁGADÓT!

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 19. szám, 2021. május 14.

A Népszavában több mint egy éve közölt cikkemben a koronavírus-járvány miatt a vészesen mélyülő erőforráshiány és az egyenlőtlenségek súlyosbodása okán javasoltam a szupergazdagokra kivetendő új válságadónemet, amit nevezhetünk „koronaadónak”, de „Mészáros-adónak” vagy éppen „Gyurcsány-adónak” is. A lényeg nem a pántlika, hanem az, hogy a mély válság kikényszerítse, hogy a magyar oligarchák valamit visszaadjanak az ország népének, amikor erre nagy szükség van. A válságkülönadó bizonyos szempontból részleges morális jóvátételként is felfogható – hangsúlyoztam.

A közelmúltban egy újabb Népszava-cikkben javasoltam a rendkívüli koronaadó haladéktalan bevezetését, ugyanis mára váratlan szövetségesre találtam a Nemzetközi Valutaalapban, amelynek hazánk is részvényese. Most már az IMF is a „méltányos” adóreform bevezetését ajánlja, mert a járvány következtében rohamosan romlott az államháztartások helyzete, a jövedelemolló tovább nyílt, milliók szegényedtek el, miközben a leggazdagabbak tovább gyarapodtak. A pénzügyi szervezet megfontolandónak tartja az ideiglenes COVID–19 „helyreállítási hozzájárulás” bevezetését a szupergazdagokra kivetett pótadón keresztül. „Ha már az IMF is azt mondja, amit én sürgettem egy esztendővel ezelőtt, akkor érdemes odafigyelni rá. Igen, válságkülönadót most!” – követeltem az újabb írásomban, amely szép olvasói visszhangnak örvendett, annál is inkább, mert több, népszerű blogplatform utánközölte.

Két volt kormánytag is teljes mellszélességgel támogatta a javaslatot. Az egyik ismert akadémikusnak az tetszett, hogy nemcsak „Mészáros- adót”, hanem „Gyurcsány-adót” is említek, így „mindkét irányban tárgyilagos, pártkritikus” vagyok. A tipikus reflexió azonban ez volt: az ötlet kitűnő, de nagyon naiv vagyok, amit ajánlok, az falra hányt borsó, mert Orbán Viktor nem azért juttatta mesés vagyonokhoz a hozzá hűséges oligarchákat, hogy most a válságadóval megrövidítse őket.

Óvatosságra intő válaszomban olyat mondtam, ami sok olvasót fölöttébb meglepett. Orbán Viktor agyafúrt hatalom- és kampánytechnikus, akinek, ha meg akarja nyerni a jövő évi nehéz választást, az egyik legravaszabb, populista kampányhúzása éppen egy vaskos válságkülönadó kivetése lehet a haveri újkapitalistákra, akiknek nagy részét ő hozta helyzetbe, ezért nem lázadozhatnak miatta. Ezzel a közvélemény egy részét megtévesztő módon politikailag leválhatna (hacsak átmenetileg is) a népszerűtlen oligarcháiról, anélkül hogy azok vagyonilag összeroppannának. Orbán Viktor kiváló stratéga, nagyon jól tudja, hogy a politika a lehetőségek művészete, és semmi sem drága a hatalom megtartása érdekében.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.
LXVIII. évfolyam, 6. szám, 2024. február 9.
Élet és Irodalom 2024