Kiegészítés

VISSZHANG - LXV. évfolyam, 18. szám, 2021. május 7.

Lázár György Unortodox címmel, április 30-án (ÉS, 2021/17.) megjelent írására reagálva szeretnék néhány megjegyzést tenni. Mivel Lázár a Magyar Nemzetre hivatkozik mint hírforrásra, bizonyára onnan származnak az alábbi téves információk.

A Magyar Lobbinak eszébe sem jut Jon Greenwald kinevezését azért támogatni, mert „jól szolgálná az Orbán-kormány érdekeit”. A Magyar Lobbi pártérdeket soha nem szolgált, és nem is fog. Nekünk fő célunk az elcsatolt magyar kisebbségek autonómiájának a megszerzése és népünk jó hírének növelése. Ehhez a világ demokráciáiban barátok és nem ellenségek kellenek. A mi céljaink ütköznek a Kelet felé orientálódó és autokratikus kormányunk céljaival.

Jose W. Fernandez nem külügyiállamtitkár-jelölt, hanem külügyminiszterhelyettes-jelölt, és mivel negyven éve hall tőlem a magyar kisebbségek nehéz helyzetéről – meg azért is, mert ugyanolyan kubai menekült, mint én, magyar –, komoly szövetséges. Felesége, a mi szinte fogadott leányunk nemcsak hogy nem írna Orbánékat dicsérő cikket, de utálja a demokrácia intézményeit felszámoló Putyin-inas minidiktátort (az ő szavai), akinek a Színművészeti meg a CEU egyetemek helyett kínai egyetem kell.

Persze azt sem értettem, hogy a Cry for Freedom miként kapcsolódik ehhez a témához, éppen az ellenkezőjét mutatja a fentieknek: azt, hogy 56-ban nem volt jobb- meg baloldali, liberális meg antiliberális, kint meg otthon élő magyar, csak moszkovita meg hazaszerető magyar.

Élet és Irodalom 2024