Polgárság és európaiság

KÖNYVKRITIKA - LXV. évfolyam, 17. szám, 2021. április 30.

Vámos Miklós: Dunapest. Athenaeum Kiadó, Budapest, 2020, 342 oldal, 4699 Ft

Vámos regényében filmszerű képeket tár az olvasó elé. A ház egykori lakója, a Nyugat szerzője, Szép Ernő lakásának teraszáról a Margitszigetet szemléli csendesen, míg a regény legzaklatóbb jelenetében az épület tervezőjének, Hofstätter Béla életének utolsó mozdulatait és gondolatait kísérjük a Duna-parton. Vámos az épület korokat átívelő, mégis statikus falai közé költözteti Raoul Wallenberg és Carl Lutz elképzelt valóságát is, amely – habár a magyar történelem legterheltebb időszakában zajlik – közhelymentesen jeleníti meg aszofisztikált emberi rezdüléseket is, a szerelmet és a barátságot vagy az életek megmentéséért vívott kitartó harcot.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2021