Nincs rajta kapcsoló

KÖNYVKRITIKA - LXV. évfolyam, 15. szám, 2021. április 16.

Czéh Zoltán: Erre sárkányok élnek. Kalligram Kiadó, Budapest, 2020, 616 oldal, 4990 Ft

Azt hinnénk, a könyv erről szól: az A38 hajóról leesett újságíró retrográd amnéziáján felülkerekedve megfejti saját rejtélyét, és egy izgalmas, ok-okozati szálakon szőtt detektívtörténetet olvashatunk, vagy legalábbis egy megregényesített logisztori játékot. De nem, az olvasmány inkább a Bűn és bűnhődés szenvedésállapotát idézi, amiben a modernkori magyar Raszkolnyikov bolyong Budapest utcáin hol gumipapucsban, hol agyrázkódástól fájó fejjel, vagy megvágott talppal, esetleg gombaportól kábán, hagyva, hogy minden csak történjen vele, miközben az összes döntése motiváció nélküli, és még a Bűnt is csak szánalomsorozatai után követi el – az egyetlen olyan cselekedetet, aminek értelme van a regényben vagy az életében.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2021