KÉT LÁBBAL

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 14. szám, 2021. április 9.

Szijjártó külügyminiszter március 23-án Twitteren értekezett a patrióta külpolitika mérlegéről. „Keletről a magyar emberek életének megvédéséhez szükséges vakcinaszállítmány, nyugatról pedig a magyar ipar működtetéséhez szükséges gázszállítmány érkezik.”

Zombori Dóra, nemrég kinevezett nemzetközi energetikai és klímaügyi kapcsolatokért felelős miniszteri biztos ugyanazon a napon angol nyelvű Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy a Patris LNG szállítóhajó 90 m³ földgázt hoz Magyarországra Texasból a horvát Krk-szigeten épített terminálon keresztül. A fényképen látható hatalmas hajó mindössze 90 m³ gázt hozna? – morfondírozok magamban.

Február 11-én Takács Szabolcs frissen kinevezett washingtoni nagykövet is a Twitteren méltatta a néhai Tom Lantos szenátort. Szenátor?  De hát Lantos nem szenátor, hanem „Congressman” volt. Az amerikai képviselőház tagja; ott kaliforniai körzetét képviselte. Takácstól azért elvárnánk, hogy ha már washingtoni nagykövetként Lantost méltatja, legalább nézzen utána, pontosan ki is volt a néhai politikus.

Elírások, nemtörődömség. Persze a tényeknek, számoknak már régen nincsen jelentőségük a honi külpolitikában, azokba amúgy is csak az akadékoskodók kötnek bele. A lényeg az, amit Szijjártó úgy fogalmaz meg, „a magyar külpolitika két lábbal áll a földön”. Bármit jelentsen is az. 

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 49. szám, 2022. december 9.
LXVI. évfolyam, 48. szám, 2022. december 2.
LXVI. évfolyam, 47. szám, 2022. november 25.
Élet és Irodalom 2023