FONTOSSÁGI SORRENDEK

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 14. szám, 2021. április 9.

Néhány napja láttam a Színház on­line folyóirat oldalán egy zoom beszélgetést, amelyet Tompa Andrea vezetett, és amelyen a FreeSzFE részéről Csató Kata, Ladányi Jákob, Upor László vett részt. Egy ott feltett kérdésre válaszolva hangzott el, hogy az egyesület egyévnyi működéséhez megközelítőleg 1–1,5 milliárd forintra lenne szükség. Úgy vélem, hogy ez az összeg a bérleti díjakra, a legszükségesebb eszközök biztosítására és a munkatársak díjazására, a minimális szükségletek kiegyenlítésére lenne elég.

Az egyesületnek jelenleg nagyjából 150 tagja van, hallgatók, munkatársak, tanárok. Ez az a csapat, amelynek tagjai szembe mertek helyezkedni az egyetemek magánkézbe adását lebonyolító Palkovics-féle minisztériummal, amelynek célja az EU-s innovációs támogatások alig titkolt megszerzése a kormányzó párt klientúrájának részére.

A nagyhét szerda éjjelén benyújtott törvényjavaslat alapján a parlament további 11 egyetem magánkézbe adásáról döntött. Magánkéznek nevezem, mert alapítványi kezelésről szólnak ugyan a hírek, de az eddigi döntések részleteit látva a kormány hű kiszolgálói lettek a kuratórium tagjai, szinte leválthatatlan módon. A kormány, azaz a Fidesz, azaz O. V. közvetett irányítása alá kerül nemcsak a reáloktatás, de a humán szakok is. Mindig akadnak hűséges, koncra éhes szolgák, baksisért, vélt dicsőségért. Mert azok, akik bármilyen formában kiszolgálják a jelenlegi hatalmat, vagy csak hallgatásukkal támogatják, szolgák. Palkovics és Stumpf urakra gondolok, de a kuratóriumokban helyet kapó további személyekre is, természetesen.

Olvasom továbbá, hogy ugyanennek a törvénycsomagnak a keretében a Csató Kata által említett összeghez képest nagyságrendekkel magasabb juttatást rendeltek például a KDNP vezetője, miniszterelnök-helyettes S. Zs. hobbijával összefüggésben a vadászati világkiállítás őszi megrendezésére. Persze több ilyen „hobbikertész” is van. A teljesség igénye nélkül említek még néhányat. R. A. belvárosi földesúr és helikopterbérlő, N. SZ. birkózófenomén és terepasztal-szakértő, L. J. trafik-, ló- és kastélytulajdonos, K. L. befektetés- és kölcsönügyi szakember, K. M. csontkereső, mellesleg emberminiszter, Sz. P. külügyér és futsalbajnok, D. SZ. alanyi költő, a kolozsvári Bulgakov kávéház krakéleréből zsdanovi magasságba emelt kultúrnacsalnik, de maga O. V., a futballkirály is kiveszi a részét a közpénz céltalan elherdálásából.

Drága hobbik ezek, költségük többszöröse annak, amit össze akarnak gyűjteni a FreeSzFE-sek, de az említett uraknak eszükbe se jut, hogy erre a célra a köz által befizetett adókból áldozzanak. Nem azért szüntették meg a liberális hüllőkeltetőt, hogy most támogassák a külföldi egyetemi diplomát adó hallgatókat! Egyelőre európai tagállamként ezeket a diplomákat elfogadják itthon is.

Azért legalább egy széksornyi összeget kaphatnának az újonnan épülő sportcsarnok pénzügyi keretéből.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 3. szám, 2023. január 20.
LXVI. évfolyam, 5. szám, 2022. február 4.
LXV. évfolyam, 19. szám, 2021. május 14.
Élet és Irodalom 2024