SONKA

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 13. szám, 2021. április 1.

Hatalmas európai rovarfarmok nyílnak: finom az ehető lárva és a báb címmel közölt beszámolót a telex.hu. „Ha belegondolunk, hogy rovarliszt is létezik, a rovarok tényleg nemcsak önmagukban ehetők (olajban kisütve egyébként a legtöbb rovar olyan lesz, mint a chips), de tészta, proteinpor, energiaszelet vagy hamburger formájában is. A rovarevés egyik fontos előnye, hogy nagyon sok olyan anyagot tartalmaznak, mint a vas, a réz, a cink, a foszfor, a magnézium, amelyekre szüksége van az emberi szervezetnek, és amit mi inkább bogyókban, pezsgőtablettákban szoktunk pótolni. Ha belegondolunk, hogy Budapesten mennyire nem ismertük fél évszázada a vietnámi, a thai vagy a mexikói éttermeket, tényleg minden elterjedhet, a rovar­evés is. Ráadásul az étkezési szokások cserélődnek, nivellálódnak.” Először a sóban tartás, aztán a nedves pác, majd a füstölés a decemberi disznóvágás után húsvétra készült el. Nagyapa valahogy jobban örült, ha személyesen vettük át, de amennyiben mégsem, akkor a posta hozta a messziről illatozó, nagy csomagot. A levében főtt tojás járt mellé.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 11. szám, 2021. március 19.
LXV. évfolyam, 10. szám, 2021. március 12.
LXV. évfolyam, 4. szám, 2021. január 29.
Élet és Irodalom 2021