NEMZETI ÉRZÉS

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 11. szám, 2021. március 19.

Meglehet, hogy csak nekem tűnt fel, hogy a Puskás Öcsiről szóló, évekkel ezelőtt beharangozott, nagyszabású film forgatókönyvét az a 76 éves Joe Eszterhas írja, aki az USA-ban nőtt fel, és alig tud magyarul olvasni.   A nemzeti érzés felemelését hivatott Hunyadi-filmnek pedig az a 71 éves Robert Lantos a vadonatúj producere, aki hétéves korában menekült el Magyarországról, és Uruguayban élt gyerekként, mielőtt Kanadába vándorolt volna.

Ők tudnák legjobban megvalósítani az Orbán Viktor által meghirdetett nemzeti kulturális térfoglalást? A hányatott sorsú, sokmilliárdos Hunyadi-film pedig annyira fontos, hogy a 71 éves Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere még a szereplőválogatást is szemmel tartja.  Azt írja, hogy „a készülő film történelmi jelentőségű lesz, hiszen nemzetünk históriájának egy olyan fejezetét tárja majd a nézők elé, amely során a muszlim, török támadásokkal szemben Európa és az európai kereszténység védőbástyáját jelentette Magyarország”. 

És ki ne tudná jobban, hogy Magyarország a kereszténység védőbástyája, mint az a Robert Lantos, aki egy 2017-es, angol nyelvű interjúban elmondta, hogy fordulópontot jelentett életében, amikor kisiskolásként Budapesten összeverekedett egy keresztény iskolatársával, miután az „büdös zsidónak” titulálta? 

Joe Eszterhas családja ismerte a kispesti Puskás Öcsit. Édesapja ugyanis Kispesten született, és az 1940-es években baráti viszonyba került a tizenéves focistával. A szigorúan katolikus Eszterhás István a Turul Szövetség vezére volt, és neves nyilas propagandista, akit még az amerikai Igazságügyi Minisztérium is vizsgált, miután Clevelandben telepedett le.  Joe 2004-ben megjelent Hollywood Animal című memoárjában még hosszasan szégyenkezett a papa múltja miatt, de hát azok az idők már elmúltak, manapság az effajta családi pedigré inkább büszkeségre adhat okot a budapesti kormánykörökben.   

Lantos soha nem volt producere kosztümös történelmi filmnek, ez nem az ő műfaja. Eszterhas pedig már több mint egy évtizede nem adott el forgatókönyvet. Hogyan kaphatták ezek a szépkorú filmesek a megbízatást?

Mindketten lobbiztak érte. Lantos 2019 augusztusában bekönyökölte magát Stephen Harper volt konzervatív kanadai miniszterelnök budapesti delegációjába, és csodálatát fejezte ki az Orbán-kormány iránt. Eszterhas pedig leutazott Felcsútra, és mint írta, ott egy „emlékezetes délutánban volt részem egy kiöregedett futballistával, akit nagyon tisztelek: ő Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Karizmatikus magyar hazafi. A labdarúgás és Puskás Öcsi ott él a szívében és a lelkében.”

Így kell ezt csinálni.  Célzott hízelgés a rezsimnek a jól fizető szerződésért, és most már jöhet a nemzeti érzés.  Észak-Amerikából is.  

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024