Ferenc pápára várva

PUBLICISZTIKA - LXV. évfolyam, 11. szám, 2021. március 19.

Ferenc pápa minapi iraki útját értékelte a Vatikáni Rádiónak adott interjújában Louis Raphaël Sako babiloni káldeus pátriárka, Bagdad érseke. Sako – akiről tavaly, a 2021. évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve Erdő Péter bíboros egy videoüzenetben elmondta, „híres arról, hogy megóvja a keresztény közösségeket, és segíti az újrakezdést” – Ferenc pápa iraki látogatását „adventnek” nevezte. A pápa személyében egy „testvériséget kereső békés zarándokról” emlékezett meg, akinek az eljövetelére nagy tisztelettel és lelkesedéssel készült a többszörösen szétszakított ország, muszlimok és keresztények egyaránt. Sako biztos abban, hogy a pápai látogatásnak komoly politikai következményei lesznek, mindenekelőtt az erőszak és a vallási-politikai fundamentalizmus jelenségének visszaszorulása, s Ferenc pápa háromnapos iraki jelenlétének szellemisége akár még az elkövetkezendő választásokra is rányomhatja bélyegét. Sako érsek külön kitért arra, hogy a pápa fogadására sosem látott lelkesedéssel és összefogással, egyként készültek a keresztények és a muzulmánok.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 51–52. szám, 2020. december 17.
LXIV. évfolyam, 8. szám, 2020. február 21.
LXIII. évfolyam, 37. szám, 2019. szeptember 13.
Élet és Irodalom 2023