Wanderer, újra

KÖNYVKRITIKA - LXV. évfolyam, 11. szám, 2021. március 19.

Závada Pál: Wanderer. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2020, 127 oldal, 3499 Ft

A Wandererrel való találkozás után garantáltan nem a jól megszokott Budaörsön szállunk majd le a híres 40-es buszról, és nincsen Google Maps, ami segíthetne elkerülni az olvasottakból származó víziókat. Szurkolhatunk cserébe, hogy az 1721-ben Zichy grófnő és a német telepesek között zajló egyezkedés sikerrel járjon, asszisztálhatunk családi képek készítésekor, nyomozhatunk ikonikus helyek – például a Törökugrató – nevének eredete után, visszaszállhatunk a 40-es buszra a pestis, filoxéra vagy a kolera elől, majd leugorhatunk megint, amint szembejön egy kápolna (a sok közül). Ótemetőt járhatunk és újrajárhatunk, bort vagy barackot kóstolhatunk, figyelemmel követhetjük IV. Károly abszurd trónvisszafoglalási kísérletét, és szurkolhatunk a már akkor is szenvedélyes egyetemistáknak. Sőt, internet nélkül is megtudhatjuk, mi is az a Bitterwasser vagy piktortégla.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2024