Műértők műbőrben

KÖNYVKRITIKA - LXV. évfolyam, 11. szám, 2021. március 19.

Kőrössi P. József: Zsákutca két irányból. Köszönjük neked, Kon­dukátor! Kossuth Kiadó, Budapest, 2020, 302 oldal, 3600 Ft

Minden tilos volt, a színházban cenzorok ültek, a várost műbőrkabátban járták a szekusok, sőt, még a szakállviselés is tiltott volt. De, ahogy Gáspárik Attila írja, ez nem jelentett akadályt a furfangos észjárásnak: Marosvásárhelyen a színházigazgatók „szakállviselési igazolványt” állítottak ki a színházi alkalmazottnak. A szintén szakállas Szele Tamás is, akit a szeku elnevezett Fegyverkovácsnak, talált kiskaput a szakállviselésre. Szelét elkönyvelték fegyvergyártónak, mindezt a többi közt azért, mert ha az említett arcszőrzet nem lett volna elég, házilag összetákolt walkmannel sétált Nagyvárad utcáin, terein.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 39. szám, 2022. szeptember 30.
LXVI. évfolyam, 26. szám, 2022. július 1.
LXV. évfolyam, 28. szám, 2021. július 16.
Élet és Irodalom 2022