BEKAMERÁZVA

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 9. szám, 2021. március 5.

(Aranylábú és -árú migránsok) Futnak ki a csapatok a kezdésre a Lazio–Ba­yern München Bajnokok Ligája meccsen. A Lazio több játékosa, mielőtt a gyepre lépne, lassítja a futólépést, majd két tenyerét és tekintetét az ég felé fordítva imádkozik. Takarásukban csak a Bayern színes bőrű, afrikai származású futballistái látszanak, de ők nem fohászkodnak. Köztudomású, hogy a Lazio az olasz liga legszélsőségesebben xenofób, egyesek szerint neonáci klubja. A Felcsút SC, mai nevén Puskás Akadémia meccseit nem nézem, így nem tudom, hogy ott szoktak-e (mernek-e) meccs előtt imádkozni a muzulmán vallású játékosok.

*

(Szolgálunk és verünk) „A járőrök két mohácsi hajléktalant zaklattak és bántalmaztak, amit a szolgálati autójuk fedélzeti kamerája élő adásban közvetített a pécsi központban ülő kollégáiknak. A lap megtalálta az egyik áldozatot, aki azt mondta, a Duna partján evett éppen, amikor elé álltak, és azt sérelmezték, hogy a kése egy centiméterrel hosszabb a megengedettnél. Aztán elkezdték ütni a fejemet és rugdosni a lábamat, később csupa kék-zöld folt lettem. Könyörögtem nekik, hogy hagyják abba, fázom, és fáj, amit csinálnak, de heccből tovább vertek. Az egyik elektromos sokkolóval próbált megbénítani, végül csőre töltötte a pisztolyát, és rám fogta – mesélte a férfi” –írta a Blikk nyomán a 24.hu.

*

(Júdáspénz) Szimbolikus, 5000 eurós egyszeri támogatásban részesíti a holland kormány a Dutchbat III holland katonai egység veteránjait, akiket az ENSZ békefenntartó missziójának részeként vezényeltek Srebrenica város védelmére a boszniai háborúban, 1995-ben – írta az MTI. A Hágai Nemzetközi Bíróság által háborús bűncselekményért és népirtásért életfogytiglanira ítélt Ratko Mladić tábornok vezette szerb erők 1995 júliusában a nagyjából 850 holland katona jelenléte ellenére elfoglalták a várost, és mintegy 8000 bosnyák férfit és fiút mészároltak le. 

Nézem a nacionalista, láthatóan ittas martalócok által videóra vett megdöbbentő jeleneteket, amint buszokra terelik az asszonyaiktól elkülönített bosnyák férfiakat és tinédzser korú fiúkat. Akkor még nem találták fel a mobiltelefont és a szelfit, így a gyilkosok egyike-másik mutató és középső ujját V alakban a kamerába mutatva vigyorog. Talán ennél is megdöbbentőbb a holland „békefenntartók” arcára kiülő gyáva tanácstalanság, tehetetlen beszariság. Korántsem szimbolikusan.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 13. szám, 2022. április 1.
LXV. évfolyam, 43. szám, 2021. október 29.
LXV. évfolyam, 30. szám, 2021. július 30.
Élet és Irodalom 2024