Aki a kultúrában etikát is lát

Beszélgetés Matzon Ákossal

INTERJÚ - LXV. évfolyam, 9. szám, 2021. március 5.

„A Matzon-művek feszültségét, tán kijelenthetjük: méltóságát az adja, hogy ez a transzcendens háttér milyen objektivitással, minden ezoterikus, vajákos, obskúrus jellegű cafrangot mellőzve jelenik meg rajtuk. Kifejezett understatementtel utal az emberi egzisztencia nagy kérdéseire, s ez a diszkrepancia teszi izgalmassá befogadásukat” – fogalmazott Matzon Ákos művészetével kapcsolatban Pataki Gábor művészettörténész 2018-ban. A geometrikus absztrakt művészet jeles kortárs magyarországi képviselője, Matzon Ákos Munkácsy-díjas festőművész állandó kérdésfeltevő keresésével és a válaszok újbóli definiálásával sajátos utat jár be. Pályakezdéséről, sorozatairól, a fény–árnyék viszony változásairól, valamint kulturális életünkről Galambos Ádám evangélikus teológus beszélgetett a festőművésszel.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 7. szám, 2019. február 15.
LVIII. évfolyam, 19. szám, 2014. május 9.
Élet és Irodalom 2024