MÍNUSZ

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 7. szám, 2021. február 19.

„A szocializmus négy fő ellensége a tavasz, a nyár, az ősz és a tél.”    

Kabátban és sálban dolgoznak az orvosok és a nővérek a baleseti intézetben, a betegek költöztetésével és olajradiátorok bevetésével próbálják óvni a pácienseket a kórtermekbe is betörő hideghullámtól. A kórház északi oldalán – több osztályon – napok óta 10 fok van. Az ablakok nem zárnak rendesen, így a helyiségek kifűthetetlenek. A kórház vezetése hiába szerzett mobil fűtőtesteket és pokrócokat, a hideg maradt, mivel az olajradiátorokat nem bírja el az elektromos hálózatadta hírül a Népszava.

Az EMMI irigylésre méltó határozottsággal – szinte hideg fejjel – magyarázta meg a kórtermekbe szökött telet.

„Csak ehhez hasonló szélsőséges időjárásban jelentkezik a probléma. Az épület hőmegtartó képességét kizárólag az extrém időjárási körülmények teszik próbára (országos hidegrekord, szeles idő), amely jellemzően évente egyetlen alkalommal fordul elő.”

Vagy nem. Épületgépész koromból még emlékszem arra, hogy a fűtési rendszereket –20 C-fokra méretezik, de hol van már a tavalyi hó.        

„A 40-es években épült Manninger Jenő Baleseti Intézet akkoriban Európa legmodernebb épületei közé tartozott – olvasható a minisztérium válaszában. – A 80-as évek állagmegóvó felújítása óta azonban mára a nyílászáró rendszer korszerűtlenné vált a 2–7. emeletek között, ezért a neurológiai osztályon már elvégezték a részleges szigetelést.”

Lehet, hogy ott kevésbé voltak megértőek?      

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 36. szám, 2021. szeptember 10.
LXV. évfolyam, 33. szám, 2021. augusztus 19.
LXV. évfolyam, 24. szám, 2021. június 18.
Élet és Irodalom 2022