A ROTHSCHILD-FÉLÉK

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 6. szám, 2021. február 12.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Párizsban tárgyalt a Roth­schild bankárcsalád képviselőivel, erről egy képet posztolt is a közösségi médiában. Hozzátette, a család története 1770-re nyúlik vissza, „erőteljesen jelen vannak Közép-Európában, és mi is szívesen működünk velük együtt”.

Valóságos kommentáradat indult meg ennek nyomán, amelyben a Roth­schildokat az emberiség, különösen pedig a magyarok ellenségeinek nevezték, hogy csak a szalonképesebbeket említsem. Javaslatokat fogalmaztak meg a külügyminiszter számára is, például, hogy be ne merje tenni többet a lábát Győrbe, a szülővárosába, ha „ilyenekkel” működik együtt.

Egyébként Szijjártónak igaza van, a bankárcsalád jelen van a régiónkban, nemcsak ma, hanem már majd kétszáz éve. A bécsi Salomon Rothschild Bankház a pesti Wodianer Bankházzal együtt 1839-ben a híd építésére alakult Lánchíd Részvénytársaság részvényeinek egyharmadát birtokolta. Összehasonlításként: Széchenyi István tulajdonában a hídrészvényeknek három százaléka volt.

A „legnagyobb magyar” láthatólag szívesen működött együtt az „ilyenekkel”.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
Élet és Irodalom 2024