Volt jó is

VISSZHANG - LXV. évfolyam, 4. szám, 2021. január 29.

Olvastam Siba Antal kritikáját, azt írja benne: „Érthetetlen, hogy köztársasági elnök nálunk miért nem képes érdekes szöveget mondani.” (Csak józanul!, ÉS, 2021/2., jan. 15.) A summás állítás megdöbbentett, és arra késztet, hogy írjak.

Göncz Árpád újévi köszöntőit nem ismeri sem a kritikus, sem a szerkesztő? Éveken át meghallgattam, bevallom, meg is sirattam az őszinte, bölcs, emberséges gondolatokat. A téli szünet utáni első osztályfőnöki órán mindig felolvastam gimnáziumi osztályom diákjainak. Ők is értették, szerették őket.  Nem szabad elfelejtenünk, hogy ilyen köztársasági elnökünk is volt! Bízom benne, hogy ma is akadnak „csillagszemű” fiatalok, akik figyelnek a jó szóra, készek tanulni, és tenni azért, hogy jobb legyen a világ.

Újabban az osztrák kancellár, Alexander Van der Bellen köszöntői tartoznak első újévi élményeim közé.  Január elsején este szólal meg egy liberális demokrácia okos, nyugodt vezetőjeként, ahogy Göncz Árpád, úgy ő is, optimistán, előretekintően fogalmazza meg teendőinket ebben a felfordult, összezavarodott világban.

Jó tanulást, sok jó írást és jó cselekedeteket kívánok mindnyájunknak:

Élet és Irodalom 2023