KÍNAI PAMUT

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 4. szám, 2021. január 29.

Olvasom Kiss Imola remek írását a 444.hu-n arról, hogy a kínai Hszincsiang tartományban az elmúlt években becslések szerint mintegy egymillió ujgurt és más türk kisebbséget vettek őrizetbe a kínai hatóságok. Átnevelő táborokba terelik, és ott textilgyárakban rabszolgaként dolgoztatják őket.

A kínai kormány tagadja a vádakat, szerintük az ujgurok „szakmai tréninget” kapnak, és a cél a szegénység enyhítése, a munkaalkalom biztosítása.  Emberjogi szervezetek szerint sokuk nem is a textilgyárakban dolgozik, hanem a brutális gyapotfarmokon.  Elvégre egykoron rabszolgák szedték a gyapotot az amerikai Délen is.

Több áruházlánc már megtagadta kínai textiltermékek árusítását, és Trump elnök január 13-án betiltotta a Hszincsiang tartományból származó pamuttermékek és paradicsom behozatalát az USA-ba.

Az Orbán-kormányt nem foglalkoztatja az ujgurok sanyarú helyzete, Budapest nem kifogásolja a kínai rabszolgatáborokat.  Nem illik ilyesmit felhozni barátok között, amikor jól mennek a dolgok.  Szijjártó külügyminiszter szerint „Kína és Magyarország fontos partnernek tekinti egymást, és elkötelezettek az együttműködés erősítése, kiszélesítése, a kölcsönösen előnyös kooperáció építése mellett”.

Ezért lepett meg, hogy a washingtoni Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvány (Victims of Communism Memorial Foundation) gyors­hírben jelentette, hogy szakértőjüknek, dr. Adrian Zenznek oroszlánrésze volt a Kína elleni amerikai szankciók kiharcolásában. Hogy miért meglepő ez?  Mert az Orbán-kormány tavaly kilencmillió, idén pedig tízmillió dollárral (mintegy 2,7, majd 3 milliárd forinttal) támogatja az alapítványt, amelyik ma az egyik leghatékonyabb Kína-ellenes washingtoni lobbiszervezet.

A szervezet vezetője Marion Smith, akinek felesége Stumpf István volt fideszes miniszter és alkotmánybíró lánya, Anna Stumpf Lacey Smith.  Mellesleg a Stumpf lány a milliárdos adófizetői pénzzel felhizlalt washingtoni Magyarország Kezdeményezés Alapítványt (Hungary Initiative Foundation) is vezeti. Azt a szervezetet Fellegi Tamás volt miniszter alapította, aki Stumpf István kollégája a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerikai Tanulmányok Kutatóintézetében.  Rokonok, barátok, édes élet és sok-sok adófizetői pénz.

Pekingben Orbánék a kommunista Kína barátjának szerepét játsszák, Washingtonban az elnyomott ujgurok védelmezői, az antikommunizmus és a Kína elleni szankciók élharcosai.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024