CSONTLEGÓ

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 4. szám, 2021. január 29.

Kásler Miklós, az emberi erőforrásokért felelős miniszter a napokban a lepoglavai pálos kolostorba látogatott a Magyarságtudományi Intézet kutatóival. Látogatásuk célja annak az archeogenetikai vizsgálatnak az előkészítése, melynek során Mátyás király leszármazottainak csontjaiból izolálják a csak férfiágon terjedő öröklési anyagot, a haplocsoportot.

Ha ez a költséges és kétes kimenetelű vállalkozás sikerrel jár, nem lehet akadálya annak sem, hogy a székesfehérvári osszáriumban azonosítsák a nagy reneszánsz király maradványait, ezekből aztán Kásler doktor összerakja a teljes csontvázat. Így teljesül imponáló ambíciója, a király eltemetése és körülötte egy méltó kegyhely kialakítása.

Gondolhatjuk persze azt, hogy ezekben a járványos időkben az emberminiszternek talán a még élő emberekkel kéne foglalkoznia, hogy megérjék a holnapot. A sok gonddal küzdő közoktatásra, a teljesítőképessége határához jutott egészségügyre kéne figyelnie. Kásler miniszter azonban az orwelli bölcsesség értelmében cselekszik: aki uralja a múltat, az uralja a jövőt is. A múltért folytatott küzdelemben mindenesetre jól áll.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 2. szám, 2023. január 13.
LXVII. évfolyam, 2. szám, 2023. január 13.
LXVI. évfolyam, 48. szám, 2022. december 2.
Élet és Irodalom 2023