VAKCINAJAJ

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 3. szám, 2021. január 22.

A miniszterelnök nem akarja Brüsszelt kárhoztatni a vakcinák lassú beérkezése miatt, miközben folyamatosan azt teszi alvezéreivel együtt.

Emellett presszionálja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet, hogy mielőbb döntsön a kínai vakcina engedélyezéséről. Arról az oltásról, amelyet az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) még be sem nyújtottak, pedig – jóváhagyás esetén – több mint 400 milliós piacot jelentene a kínaiak számára.

Sandra Gallina, az Európai Bizottság közegészségügyi főigazgatóságának vezetője szerint pontosan annyi adagot kötöttek le induló szerződéseikben, amennyit akkoriban a gyártók készek voltak vállalni. Gallina szerint a tagországok kérték, hogy ne alkalmazzák a vakcinák majdani engedélyezésekor a gyorsított eljárást, hanem a biztonság legyen az elsődleges. (Infostart, január 14.) A tiszti főorvostól megtudhattuk, hogy kapacitásnövelésre készül a Pfizer, ezért a következő hetekben lehetnek fennakadások, de a BionTechhel együtt garantálja az első negyedévi vállalásainak teljesítését. (Kossuth rádió, Vasárnapi Újság, január 17.) Megjegyzem, szállít már nekünk a Moderna is, és az EMA a hónap végén engedélyezheti az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű vakcináját.

Miközben magyarázható a magyar kormány türelmetlensége, ne felejtsük el, hogyan kezelte eddig ezt a járványt. Azt, például, hogy még tavasszal a kórházakból kipateroltak húszezer beteget. Ki tudja, hány embert kergettek halálba a szakszerű ápolás hiánya miatt? Háromszázmilliárd forintért beszereztek mintegy tizenhatezer lélegeztetőgépet, aminek kezelésére jó, ha kétezer szakápoló állt rendelkezésre.  Ősszel két hónapos késéssel intézkedtek a lezárásról, addig a tömegrendezvényeket alig-alig korlátozták. Szeptember közepén a koronavírusban elhunytak száma 654 volt, napjainkban pedig megközelíti a tizenkétezret. A vakcinák hírére Magyarország első akart lenni az oltásban, ezért már november elején belengették az orosz és a kínai oltóanyagot.

Tömeges oltási tervről nem tudunk, vagy azt nem osztották meg velünk. Az emberek „oltakozási” hajlandósága nem túl nagy, jórészt a kínai és az orosz vakcina emlegetése miatt. Orbán Viktor éppen elég kreatív ahhoz, hogy legközelebb bejelentse: a már beiktatása előtt káoszt okozó Biden elnök keze vastagon benne van abban, hogy nincs elég oltóanyagunk. Az a gyanúm, a kormány akkor lenne igazán bajban, ha tényleg milliós számban érkezne vakcina.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024