LAPÍTVÁNY

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 3. szám, 2021. január 22.

Az egyetemi „modellváltás” befejező szakaszába érkezett. A kormány téli hadjáratának kitüntetett célpontja az évek óta lélegeztetőgépen tartott három utolsó mohikán: a pécsi, a szegedi és a debreceni tudományegyetem.

Az ügygazda ITM Egyetemi modellváltás 2021 tavaszán című előkészítő dokumentuma bő 27 napot adott a szándék bejelentésétől (január 13.) az országgyűlési döntésig (február 9). Kicsit sokallom ezt a tötymögést, minek annyit kotlani rajta? Egy jó tojó 21 nap alatt kikelt egy tojást.

Az új modell ellenállhatatlan vonzereje, hívószava az egyetemi autonómia megerősítése. Kit ne győzne meg a gondosan megválogatott összetételű leendő kuratórium gránitszilárdsága: a megbízatás csak lemondással vagy elhalálozás esetén szűnik meg. A tagság örökölhetősége egyelőre megoldatlan, ami bántó hiánya a tervezetnek, de talán még belefér a szűkös időbe ennek korrigálása. Némi kárpótlást nyújt annak reménye, hogy a szegedi egyetemi ifjúság 50 év múlva, a Dugonics téren teljes létszámban felvonulva köszöntheti Novák Katalint, kuratóriumi elnökségének fél évszázados jubileumán.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 34. szám, 2021. augusztus 27.
LXV. évfolyam, 5. szám, 2021. február 5.
LXV. évfolyam, 1. szám, 2021. január 8.
Élet és Irodalom 2021