VÁLASZRA VÁR

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 2. szám, 2021. január 15.

Biden napok múlva leteszi elnöki esküjét, és átveszi Amerika irányítását. Érthető, hogy külügyminiszterünk próbálja mentegetni és jelentőségében kicsinyíteni, mondjuk így, elhamarkodott októberi odavágását az akkor még elnökjelölt demokrata politikusnak. – Én ott nem állítottam, csak annyit mondtam, hogy mielőtt ő közép-európai országokat rágalmaz, és egy közép-európai nemzetet sért meg azzal, hogy diktatúrának állítja be, lehet, hogy neki címezve is lennének olyan kérdések a térségünkhöz kötődően, amiket meg kellene válaszolnia – magyarázkodik most Szijjártó. De előtte talán neki kellene megválaszolnia egy kérdést.

Október derekán ukrajnai „korrupciógyanús ügyeit” kérte számon Bidenen. S az MTI összegzése szerint elmondta, arra is választ várnak, Joe Biden milyen módon vetette latba politikai befolyását a fia és a fia által vezetett vállalat nyereségessége érdekében; miért helyezett nyomást az ukrán kormányra és államra, hogy menesszék az ukrán főügyészt, milyen köze volt ennek a menesztésnek ahhoz, hogy teljesen elültek a Joe Biden fiának energetikai üzleteihez kötődő nyomozások. 

Vagyis felsorolta az – addigra már bizonyítottan alaptalan trumpista vádakat. Ezt tette és még mindig teszi a magyar kormánypárti média is. Ámde ezt egyes-egyedül éppen Szijjártó nem tehetné. Ő ugyanis 2014-től ott ült az uniós külügyminiszterek tanácskozásain, s ekként tudnia kell, hogy Biden akkori alelnök 2015-ben az EU és a Valutaalap közös politikáját képviselve „helyezett nyomást az ukrán kormányra és államra, hogy menesszék az ukrán főügyészt”. Történetesen azt megelégelve, hogy a kérdéses főügyész nem volt hajlandó nyomozni az ukrán oligarchák cégei ellen, beleértve a Biden fiát foglalkoztatót is. Csak ennyit mondok, s nem állítok semmit.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 44. szám, 2021. november 5.
LXV. évfolyam, 43. szám, 2021. október 29.
LXV. évfolyam, 39. szám, 2021. október 1.
Élet és Irodalom 2024