ISZONY

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 1. szám, 2021. január 8.

Egy héttel az amerikai elnökválasztás előtt avatták fel George H. W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok 41. néhai elnökének szobrát a budapesti Szabadság téren.

David Cornstein amerikai nagykövet és Orbán Viktor miniszterelnök mondtak beszédeket. Eljött George Pataki, New York állam egykori kormányzója, April Foley, volt amerikai nagykövet. Tim McBride, Bush egykori személyi titkára is ott volt, Marie Royce amerikai államtitkár is, sőt, még Georgette Mosbacher, az USA varsói nagykövete is felbukkant.

De hol voltak a Bush család tagjai? Bush fiai közül George W. Bush, a 43. elnök levélben mondott köszönetet; Jeb Bush volt floridai kormányzó videóüzenetet küldött.  Arra sem méltatták a rendezvényt, hogy eljöjjenek, morfondírozok magamban. Egyetlen Bush unoka sem tudott időt szakítani arra, hogy Budapestre utazzon a nagypapa szobrának felavatására?

Mintha a Bush család bojkottálta volna az avatást.

George W. Bush korábban kijelentette, hogy nem fogja támogatni republikánus párttársát, Trumpot. Jeb Bush pedig már évekkel ezelőtt elmondta egy interjúban, hogy Trumpnak pszichológusra lenne szüksége. Nem volt az titok, hogy a Bush család iszonyodik Trumptól és támogatóitól.

Így aztán nem lepett meg, hogy nem akartak egy héttel az elnökválasztás előtt a két Trump-imádó, Orbán és Cornstein társaságában mutatkozni. Zsenáns lett volna.

Élet és Irodalom 2024