KÖZÖD?

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 1. szám, 2021. január 8.

A NER és a köz 10 éve. A köztévé és -rádió közszolgálatiból szolgálati lett. A parlament sem az érdemi és értelmes közbeszéd színtere, hanem a „boldogkarácsonyozó” magánszámoké. A választások elvesztették szabad jellegüket, a ma­gán­nyugdíjpénztári megtakarítás és a magántulajdonú média a magán jellegét, az Origo és az Index a független hangját, a CEU a budapesti jellegét, az MTA a kutatási jellegét, az egyetemek az autonóm jellegüket.

A köztisztviselők és a közalkalmazottak általában nem hebehurgyák, most mégis elvesztették a szakmai ethoszukat, tartásukat védő státuszukat. Egy kis zsák krumplival és pár szem almával megbecsült kormánytisztviselők, illetve gyorsan és olcsón elbocsátható alkalmazottak lettek, a mézesmadzagként megígért béremelést pedig csak várják, várhatják a könyvtárosok, a közgyűjteményi és egészségügyi dolgozók és a kutatók.

Mindeközben közjóból jó lesz, a közjavakból javak – valakiknek. Ezermilliárdok veszítik el a közpénz jellegüket: a Magyar Nemzeti Bank nyeresége, a tao-felajánlások, az alapítványoknak juttatott állami tulajdonú ingatlanok és részvények – most már a gránitba is bevésve.

Az egyik közkéz magánkezet mos tisztára, a másik magánzsebet töm. Közkézen-közön eltűnik az EU-támogatás és a magyar adóforint.

Közöd?

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 13. szám, 2021. április 1.
LXV. évfolyam, 7. szám, 2021. február 19.
LXV. évfolyam, 5. szám, 2021. február 5.
Élet és Irodalom 2021