SZÁMTAN

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 50. szám, 2020. december 11.

A magyar foci rejtélyére is rájöhet az, aki megoldja a következő feladványt.

Előbb egy idézet a nagy arccal, de szerény diplomáciai érzékkel rendelkező külügyértől: „Na, akkor: a puffogók, a károgók, az örökös elégedetlenkedők, a futballt állandóan temetők, a bukott sportközgazdászok, a »minek kellenek stadionok?« jöjjenek elő most is, és mondják el, mi miért nem jó.”

Aztán egy tény: a BL csoportkörében a Ferencváros hat meccsen egyetlen döntetlent ért el (a Kijev ellen a Puskás stadionban). Az első kérdés, amire egy kisgyerek is könnyen tud válaszolni (egyik keze ujjaira lesz csak szüksége): hány magyar játékos lépett pályára a Barca vagy a Kijev ellen?

Az igazi kérdést azonban a külgazdásznak kellene feltenni, ha még lenne kapcsolata a valósággal: miért jó nekünk, ha tíz év alatt milliárdokat költünk el a megtérülés halvány reménye nélkül a közösből? Nem kell közgazdásznak lennie senkinek ahhoz, hogy egyértelmű választ adjon erre a kérdésre. Főleg, ha a munka nélkül maradt százezrekhez tartozik.

Csak – a NER módszerét ismerve – ne a kormány kérdezze meg őket. Mert ők, a külügyérrel az élen, már előre ismerik a helyes választ, bele se kell nézniük a papírokba. Azokba, amelyeket aztán szerintük felesleges is lenne megmutatni a nagyközönségnek.

Élet és Irodalom 2021