SAKK­OLIMPIA

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 50. szám, 2020. december 11.

Budapest adhat otthont a 2024-es sakkolimpiának éppen a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) alapításának 100. évfordulóján. Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke az alapos előkészítésnek és a prezentációnak tulajdonította ezt a sikert. Én megnéztem a prezentációt, és nehezen tudom elhinni, hogy Schmidt Mária, Szabó Tünde vagy éppen Schmitt Pál sakktáblák mögötti mosolygó képe győzte meg a FIDE küldötteit.  Más lehet az ok.

A magyar sajtó szemérmesen hallgatott arról a nem elhanyagolható tényről, hogy csupán egyetlen város, Budapest pályázott. Nem meglepően, sikerült is elnyerni a rendezés jogát. Az igen szavazatok mellett csupán egyetlen tartózkodás volt. Ugyan ki lehetett a renitens?

Manapság csak autoriter államok ajánlkoznak fel a kétévenként megtartott méregdrága sakkdzsemborik rendezésére. A budapesti hatmilliárd forintba fog kerülni, és a FIDE ülésén a kazah küldött még arra is rákérdezett,  vajon fizeti-e Budapest a résztvevők útiköltségeit. Font Gusztáv mindenkit megnyugtatott, van pénz, nem garasoskodnak.

Az idei, 2020-as sakkolimpia házigazdája Oroszország, de azt a koronavírus miatt 2021 augusztusára halasztották. A 2022-es sakkolimpiát Minszkben rendezték volna meg, de amikor Anasztazia Szorokina, a Fehérorosz Sakkszövetség elnöke, egyben FIDE-alelnök is, a Lukasenka elleni tüntetők mellett foglalt állást, betelt a pohár. Lukasenka megtagadta a rendezvény finanszírozását. Most új helyszínt keresnek.

Magyarországon jelenleg teljes az összhang a Sakkszövetség és az Orbán-kormány között. Persze 2024 még messze van.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024