NYUGODJANAK!

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 50. szám, 2020. december 11.

A koronavírus-fertőzés miatt elhunytaknál az összesített listában változás nem volt, továbbra is az Európai Unió átlagánál lényegesen kedvezőbbek a magyar halálozási adatok – közölte december 3-án Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Ugyanaznap Müller Cecília országos tiszti főorvos kissé szerényebben azt mondta, hogy a halálozási adatainkkal az európai középmezőnyben foglalunk helyet. Ezzel szemben az uniós országokban több mint egy hónapja Magyarországon a harmadik legnagyobb az egymillió lakosra eső elhalálozások száma.

A hvg.hu szerint a magyar hatóságok COVID-statisztikájukban az alacsony tavaszi adatokat az őszivel összevonva szerepeltetik. Orbán Viktor – miután a tavaszival ellentétben nem zárták le az országot – szeptember 16-án azt mondta: „Mindenki nyugodjon meg, ha elkapja ezt a betegséget, meg foguk gyógyítani.” A  nyugalomra intés napjáig eltelt fél év alatt 654 volt a világjárványban elhunyt magyar betegek száma, december 7-én pedig már csaknem hatezer. Az előrejelzések sem biztatóak.

A főnök nem beszél arról, milyen képtelenséget mondott három hónapja, és milyen keserű a valóság. Az a fontos neki, hogy mindenki lássa: ő a kapitány a vártán, hétfőn reggel hat órakor összeült az operatív törzs, amely meghozta döntését. Lényegében megerősítette azokat a korlátozásokat, amikről november első felében határoztak, de amit a szeptember 24-i UEFA szuperkupadöntő előtt is megtehettek volna. Legalább a tömegrendezvényeket tiltották volna be, amit számos epidemiológus javasolt. Magyarország felelőtlen miniszterelnöke nem kért és nem is fog bocsánatot kérni a késedelemért.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 23. szám, 2021. június 11.
LXV. évfolyam, 13. szám, 2021. április 1.
LXV. évfolyam, 3. szám, 2021. január 22.
Élet és Irodalom 2021