HÚZZANAK!

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 49. szám, 2020. december 4.

Ady Endrét idézve: „Köd-gubában jár a November”. De olykor kisüt a nap, és e hónapban megérkeznek a vadludak is – köztük ritkaságok – a tatai Öreg-tóra. Több tízezrük lepi el a tavat, a „vadlúdsokadalom” kezdetét veszi. Látogatók tömege ekkor a tóparton. Sajnos, idén csak online csodálhatjuk e Közép-Európában egyedülálló jelenséget. Kérdés, a következő években élvezhetjük-e egyáltalán e ritka gyülekezet látványát Tatán.

Tóátölelés a nyáron, petíciógyűjtés, séta, demonstráció; tiltakozások sora: ne épüljön (luxus)szálló a tópartra. A kormányközeli vállalkozó érdekeltségébe tartozó cég hajthatatlan. A kormánypárti polgármester szintén: fel kell építeni a szállodát (még ha kisebbet is a tervezettnél). A járványhelyzetre hivatkozva megsemmisítik az aláírt íveket, fütyülnek a szakemberek véleményére, akik írásban, szóban, sok-sok felületen figyelmeztetnek az építkezés ökológiai veszélyeire. Többek között arra, hogy a vadludak kénytelelenek lesznek más gyülekezőhelyet választani, ha a  terv sikerül.

Szép lenne, ha továbbra is minden novemberben-decemberben vendégül láthatná a nagy lilikeket és társaikat Tata. Az ezt akadályozók pedig elhúznának, s vissza se jönnének.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 2. szám, 2024. január 12.
LXVII. évfolyam, 51–52. szám, 2023. december 21.
Élet és Irodalom 2024