KOSSUTH A GARÁZSBAN

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 49. szám, 2020. december 4.

1928 márciusában 500 tagú delegáció érkezett Budapestről New Yorkba, hogy felavassák Magyarország ajándékát, az új Kossuth-szobrot.  25 ezren szorongtak a Riverside Drive-on, többségük Horthyék ellen tüntetett.

Mindez azért jutott eszembe mert Garai Gábor bostoni tiszteletbeli konzul november 19-én egy emailben arról kérdezte a helyi magyarokat, hogy tudnának-e tárolni garázsukban egy sokmázsás, Magyarországról érkező Kossuth-szobrot.  A szobor fa raklapon van, és még nincs avatási dátum.

Sok ajándékszobor érkezik Magyarországról mostanában, és mivel közterületen történő felállításukhoz rengetegféle engedély kell Amerikában, az alkotásokat elhagyott udvarokon vagy irodaépületek helyiségeiben is felállítják.  Nem kell finnyásnak lenni. 

Los Angelesben az Egyesült Magyar Ház bejáratánál levő, „sörkertnek” becézett térségre került egy vadonatúj Semmelweis-szobor. A fehér márvány Szent István-szobor pedig egy üzemen kívüli katolikus templom udvarán árválkodik, egy autóbontó szomszédságában. Albany-ban, New York állam fővárosában, az Empire State Plaza egyik előcsarnoka kapott egy másik Semmelweist.  

Ha van szobor, lehet delegációt küldeni és koszorúzni.  Miután a chicagói konzulátus felfedezte, hogy egy pici helyi múzeumban (International Museum of Surgical Science – Sebészeti Eszközök Nemzetközi Múzeuma) 1954 óta áll egy Semmelweis-szobor, azonnal riasztották Merkely Béla budapesti orvosegyetemi rektort, aki tavaly nyáron delegáció élén kiutazott, hogy megkoszorúzza azt.

Garai azt írja, hogy a szobor felállítására talán csak egy év múlva kerülhet sor a Faneuil Hallnál, ott, ahol 1852-ben Kossuth Lajos beszédet mondott.  Akkor a hazájában uralkodó önkényről és abszolutizmusról panaszkodott.  Arra biztatta az Egyesült Államokat, hogy fordítson több figyelmet Európára, és segítse a magyarokat abban, hogy végre megszerezzék az áhított szabadságot.

Ámen. Szavai időszerűbbek, mint valaha.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024