FÉNYLŐ PÉLDA

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 49. szám, 2020. december 4.

Nincs szerencséjük a belaruszoknak az orosz gyártású atomerőművekkel. Már 1987-ben sem volt, amikor a csernobili katasztrófa idején az uralkodó széljárás több radioaktív szennyeződést vitt a földjeikre, mint az erőműhöz közelebb eső ukrán területekre.

November elején pedig már a próbaüzem ideje alatt meghibásodott a Roszatom által fehérorosz földön épített osztroveci erőmű. A körülményekről a belarusz adókon szinte semmit sem hallani. Lengyel és orosz csatornák közvetítették az üzemeltető nyilatkozatát, mely szerint nincs ebben semmi rendkívüli, ilyen meghibásodás többször is előfordult a hasonló technológiájú szentpétervári erőműben is.

Eszünkbe jutnak külügyminiszterünk szavai, amelyeket ez év júniusában mondott a kormányfők minszki találkozóján: „Ma aláírjuk azt a megállapodást, melynek értelmében magyar mérnökök és szakértők tudnak majd a már működő belarusz erőműben tapasztalatokat szerezni. Közös vállalatokat is létrehozunk, hogy Paks 2. fejlesztésekor minél jobban fel tudjuk ezeket használni.”

Az osztroveci transzformátor robbanásának fényénél egyre tisztábban látjuk közös jövőnket.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
Élet és Irodalom 2024