A francia laicizmus és az iszlám

PUBLICISZTIKA - LXIV. évfolyam, 48. szám, 2020. november 27.

2020. október 16-án bestiális módon a nyílt utcán meggyilkolták a Conflans-Sainte-Honorine-i általános iskola történelemtanárát, amiért – híven követve a francia közoktatásügyi minisztérium előírásait – a „honpolgári ismeretek” órán a Mohamed-karikatúrák példájával próbálta muszlim gyerekeknek elmagyarázni, mi a szólásszabadság lényege. A tragikus eset jó alkalom annak áttekintésére, hogyan illeszthető be (beilleszthető-e egyáltalán) az iszlám abba az elvilágiasodott társadalomba, amelyben jó ideig – az ország sajátos történelmének következményeként – a laicizmus elvei és jogi keretei határozták meg az együttélés szabályait.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 6. szám, 2021. február 12.
LXIV. évfolyam, 50. szám, 2020. december 11.
LXIV. évfolyam, 42. szám, 2020. október 16.
Élet és Irodalom 2021