A KISZERVEZETT LÉPCSŐ

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 47. szám, 2020. november 20.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke először csak azt javasolta, hogy vegyék el az önkormányzatoktól az iparűzési adót. Aztán továbbfejlesztette az ötletet: az összes önkormányzati hatáskörbe tartozó adónem mértékét fagyasszák be. Indoklása leginkább az inkvizíció nyakszorító vasához hasonlít: „az önkormányzatok iparűzési adóból származó bevételkiesését ne az egyéb adónemek emelésével pótolják”.

Változnak az idők. A régi egypártrendszerben az MSZMP-nek magának kellett megoldania a kétlépcsős örömszerzés feladatát. Az első lépcsőben letaglózta a nagyközönséget, amikor suttogó propagandával elhíresztelte, hogy duplájára emelik az árakat. Aztán a másodikban mindenki örült, hogy csak a felével emelték. A beavatottak persze tudták, hogy eleve ötven százalék volt a terv.

A mai egypártrendszerben Orbán – mint minden mást – ezt az első lépcsőt is kiszervezte. Most egy Parragh nevű csempekereskedő, akire a túlteljesítő kamarai elnök szerepét osztották, hinti el, hogy meg fogják fojtani az önkormányzatokat, majd amikor beillesztik az alkotmányba a megfelelő passzust, örülni fognak a népek, hogy nem lesz megfojtás, csak fojtogatás.

A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 41. szám, 2020. október 9.
LXIV. évfolyam, 36. szám, 2020. szeptember 4.
LXIII. évfolyam, 22. szám, 2019. május 31.
Élet és Irodalom 2022