GYEREKEK

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 45. szám, 2020. november 6.

Már több hete tart a SZFE hallgatóinak ellenállása az egyetemükre telepedett kuratórium önkényes döntései ellen. A kormányoldal – bár Gulyás Gergely szerint ez a konfliktus nem tartozik az ország legfontosabb ötven ügyének körébe – igazi kommunikációs nehéztüzérséggel vonul fel ellenük.

A nyilatkozatokban „gyerekeknek” nevezik őket, elvitatva tőlük a felelős cselekvésre való képességet. Az oktatóik, illetve az ellenzéki pártok által manipulált csoportocskának mutatják be őket, akik a munka, a tanulás helyett inkább „hőzöngenek”, és még arra sem képesek, hogy a környezetüket rendben tartsák.

A hatalmi szóhasználat infantilizálja a szuverén vélemény kimondására képes fiatal felnőtteket, akik semmivel sem éretlenebbek a patetikus szónoki beszédekben olyan gyakran emlegetett márciusi ifjaknál és pesti srácoknál.

Lukasenka belarusz elnök hasonlóképpen vélekedik hazájának ifjúságáról. Az elcsalt választások miatt utcára vonuló tömeggel úgy veszi fel a harcot, hogy felszólítja a szülőket, „tisztítsák meg az utcákat (ubiraty) a gyerekeiktől”, parancsolják haza az iskolásokat és egyetemistákat.

Fenyegetése süket fülekre talál. A belarusz szülők öntörvényű, felnőtt embereknek tartják a zsarnokság ellen felkelő gyerekeiket.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 48. szám, 2021. december 3.
LXV. évfolyam, 47. szám, 2021. november 26.
LXV. évfolyam, 46. szám, 2021. november 19.
Élet és Irodalom 2021