Rossz közérzet a külpolitikában

Autoriter befolyás az uniós intézményekben

PUBLICISZTIKA - LXIV. évfolyam, 42. szám, 2020. október 16.

Korábbi elemzéseinkben megmutattuk, hogyan befolyásolják Kelet-Közép-Európában a célországok nyilvánosságát a „fortélyos hatalom” eszközeivel olyan autoriter rezsimek, mint Oroszország és Kína, és hogy mennyire sikeresek ezek a törekvések. Legújabb kutatásunk arra kereste a választ, miként jelennek meg az orosz és kínai fortélyos hatalom politikai, gazdasági, technológiai és információs eszközei az Európai Unióban, kiváltképp az Európai Parlamentben. Eredményeink szerint az uniós intézményrendszer, főként a parlament, ellenállóbb a tekintélyelvű rezsimek – főleg Moszkva és Peking – befolyásolási kísérleteivel szemben, mint az uniós tagállamok többsége külön-külön. A volt szocialista blokkból érkező EP-képviselők, beleértve a magyar delegációt, meglepő módon különösen kritikusak az autoriter rezsimekkel – legalábbis ami az EP-szavazataikat illeti.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2021