ŰR­TURIZMUS

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 40. szám, 2020. október 2.

Nem csodálom, hogy Szijjártó Péter válaszra sem méltatta azokat az akadékoskodókat, akik felhánytorgatták, hogy egy magyar milliárdos luxusjachtján üdült, miközben irodájában készített öltönyös képeket posztolt magáról mobiltelefonnal a kezében a Facebookon. A szemfüles Átlátszó portál még egy fotót is közölt a magyar politikusról, amint az a MY Lady MRD-n, a Szíjj László tulajdonában lévő jachton hajókázott az Adrián, a szárazföldtől mintegy 15 kilométeres távolságra.

Pitiáner ügy ez, hiszen Szijjártót nem holmi adriai jachtozások érdeklik igazán, hanem az űrturizmus. Újgazdagéknál manapság már az a sikk, ha a világűrbe repülnek.

Nem az űrbe, illetve a levegőbe beszélek.  Keveseknek tűnt fel, hogy a külgazdasági és külügyminiszter szeptember 15-én Washingtonban együttműködési megállapodást írt alá a Virgin Galactic űripari céggel.  A megállapodás részleteiről semmit nem tudunk, pedig az érdekes lehet, mert ez a cég űrturizmusban érdekelt.  Nagy kereslet van arra, mert sok ezren hajlandóak dollárszázezreket fizetni azért, hogy a világűrbe vagy legalábbis annak határára repüljenek.

Az első 600 jegy már elkelt, és 8 ezer online foglalásuk is van.  Nekik ezer dollárt kellett előlegként fizetni a ma még nem egészen rajtra kész űrrepülőgépen való utazásra, a többit, mintegy 250 ezer dollárt (kb. 75 millió Ft) az indulás előtt kell majd leperkálni.

Hogy pontosan mikor kerül sor az első űrútra, azt még senki sem tudja, de ma már Magyarország is érdekelt a bizniszben. Meglehet, Szijjártó miniszter úr is rezervált már egy utat, ott aztán nehezen fogja az Átlátszó fotósa lencsevégre kapni.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024