NYUGALOM

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 40. szám, 2020. október 2.

Van haditerv arra, hogy mit kell tenni: ha egy kórház betelik, jön a következő kórház, és ha minden elfogy, akkor jön a vezénylési terv, hogy mit kell tenni, ahogy nőnek az esetszámok, és nő az igény az egészségügyi ellátásra – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth rádióban szeptember 18-án, azon a napon, amikor hivatalosan minden korábbinál több, 941 új fertőzöttről számoltak be.

A vezénylési tervről jut eszembe egykori századparancsnokom, Apatóczky István, aki jó fél évszázada Hódmezővásárhelyen vázolta fel krétával egy fekete táblára a Német Szövetségi Köztársaság hadseregének felépítését és fegyverzetét. Az óra végén mondandóját úgy fejezte be: a Magyar Néphadsereg sikerrel venné fel a harcot az NSZK-val szemben. Katonatársaim közül többen bólogattak, már akik épp ébren voltak.

A szeptember 21-én életbe lépő intézkedések bejelentésekor Orbán Viktor Facebook-oldalán közölte: „Mindenki megnyugodhat, ha elkapja ezt a betegséget, meg fogjuk tudni gyógyítani.”  A kormány az elmúlt tíz évben, különösen az utóbbi fél évben akkora bizalmi tőkét halmozott fel bennem, hogy szinte biztosra veszem: ha a koronavírus megfertőzne, végezne velem. Ez a tudat tulajdonképpen megnyugtat. Azt nem állítom, hogy így lesz, ha beköszön a citokinvihar.

(A citokinvihar az immunrendszer túlzott reagálása, károsítja a tüdőszöveteket, és a COVID–19 tüdőgyulladás halálos kimenetelét idézheti elő – a szerk.)

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024